Groepen versus individueel Uit veel onderzoek komt naar voren dat groepstherapie meer effectief gebleken is dan individuele therapie. Iets wat wij ook vaak zo ervaren: het meeste rendement en effectiviteit is te behalen in een groep. Daarnaast geven mensen eigenlijk unaniem terug dat hoewel sommigen in eerste instantie een groep liever niet willen (vanwege dat men dat spannend vindt, of omdat men denkt individueel meer aan bod te kunnen komen, etc), ze deze keuze ook anderen zouden aanraden. Men geeft terug dat het een fijne en leuke manier is om met elkaar te onderzoeken, (h)erkenning te vinden en van en met elkaar te leren. Een belangrijk onderdeel van groepstherapie kan zijn het opdoen van correctieve emotionele ervaringen. Dus bv: men weet vaak wel dat hij/zij gehoord en gezien mag worden, maar om dit werkelijk te ervaren (voelen) kan in een groep een krachtig helend effect hebben.
Hieronder een overzicht van onze groepen/ curssussen. Wil je weten of een cursus of training iets voor jou kan zijn, of heb je andere vragen, zowel inhoudelijk als praktisch kun je altijd mailen of bellen. Via mail zijn wij het beste bereikbaar: [email protected]
TIP: Veel werkgevers zijn bereid om te investeren in jouw welzijn en persoonlijke ontwikkeling, we zien dan ook steeds vaker dat werkgevers een cursus betalen en aanraden aan hun werknemers. Zij zijn immers ook gebaat bij psychologische gezonde en flexibele werknemers en het verbeteren van hun welzijn.
ACT cursus Acceptance en commitment therapy is een wetenschappelijk bewezen effectieve therapie. ACT is gericht op het vergroten van je psychologische flexibiliteit. Accepteren van wat onvermijdelijk is, ook de angsten en pijn in je leven. Ontdekken wat werkelijk belangrijk voor je is en hier ruimte voor te maken. Zodat je een meer waardevol leven kunt leiden. Met ACT leer je om flexibeler om te gaan met alles wat op jouw pad komt, zoals (werk)druk, stress, piekeren en nare gebeurtenissen. Je leert om je te richten op zaken die direct beïnvloedbaar zijn ipv controle proberen te krijgen over dingen die niet direct te beïnvloeden zijn. Hierbij ligt de focus op een zachtaardige houding aan te nemen ten opzichte van alles wat je denkt, voelt en ervaart. Terwijl je tegelijkertijd op weg gaat om je doelen en dromen te verwezenlijken. Het mooie aan deze vorm van therapie is dat het voor iedereen is: voor mensen die klachten ervaren en ook voor mensen die geen klachten ervaren, maar die in zichzelf willen investeren en meer uit het leven willen halen. Wij zijn zelf fan van deze methode en merken elke dag weer hoe fijn het werkt. Volgens ons draait het hier om en zouden we ieder mens een ACT cursus aanraden. Een bijzondere en leuke cursus.
Data ACT cursus 2024: Start dinsdag 3 september 10.30-12.00 6 sessies Data: 3 september, 10 september, 17 september, 24 september, 8 oktober, 15 oktober (1 oktober NIET) Kosten voor deze ACT cursus voor zelfbetalers/ betaling door werkgevers: 410 euro
ACT Boostersessies Patronen doorbreken, je gedrag veranderen, uit de vermijding blijven; dat is moeilijk. Gelukkig zien we vaak dat het mensen lukt. Echter dit langere tijd vasthouden is nog veel lastiger. Op den duur vallen we nou eenmaal vaak weer terug in onze oude patronen. Daarom bieden wij Boostersessies ACT aan. We staan stil en gaan in op vakuilen en stellen weer scherp wat je kan doen om vanuit jouw waarden, jouw hart te leven. Er worden met name oefeningen gedaan om weer meer 'ACT te gaan leven'.
Data Boostersessies ACT 2024 vrijdag 8 maart 10.00-12.00 vrijdag 20 september 10.00-12.00
Kosten Boostersessies: 95 euro totaal (deze rekening kun je niet indienen bij je verzekering, het is voor iedereen die mee wil doen, wij koppelen hier geen diagnoses aan en er is geen verwijzing van de huisarts nodig, etc). Vaak worden deze boosters overigens ook vergoed door werkgevers in het kader van coaching- je krijgt van ons een factuur.
Schemagroepstherapie: Binnen schematherapie ga je je patronen leren kennen. Deze patronen ontstaan in je levensgeschiedenis, vaak in de kindertijd. Het heeft te maken met hoe jij de wereld en jezelf ziet en hier dan naar handelt. Daar hoeft niet perse wat mis mee te zijn; maar te vaak zijn deze patronen in je huidige levensfase niet (meer) effectief en houden je wel tegen om meer uit het leven te halen en/of zorgen voor terugkomende klachten. Voorbeelden zijn: geen verbinding met anderen aan gaan, je niet kwetsbaar op stellen, een arrogante houding aan nemen, je op je werk storten, perfectionisme, minderwaardigheidsgevoelens, altijd anderen tevreden te stellen, en/of jezelf weg cijferen, of je juist beter voelen dan anderen en boven hen gaan staan. Je leert welke behoeften voor jou belangrijk zijn, hoe jij daar mogelijk in je leven te weinig van hebt kunnen ontvangen en hoe je op een adequate manier kan handelen naar wat jij nodig hebt. In de groep ga je aan de slag met deze patronen, daarbij maken we gebruik van groepsgesprek en ervaringsgerichte oefeningen.
Er zijn ook in 2024 doorlopend 2 open groepen: deze groepen zijn inhoudelijk hetzelfde Groep 1 Woensdagochtenden 9.15-10.45 30 sessies per persoon Open groep waarbij elke 10 sessies in - en uitstroom is. Therapeuten: Frank Slangen en Mandy Vellener
Groep 2 Donderdagmiddagen 13.30-15.00 30 sessies per persoon Open groep waarbij elke 10 sessies in - en uitstroom is. Therapeuten: Femke Wiersma en Margot Schekman
Kortdurende schemagroep ‘De Gezonde Volwassene’ Wekelijkse schemagroep gericht op het versterken van de Gezonde Volwassene. Deze groep is geschikt voor cliënten die in de eindfase van hun schematherapie behandeling zitten. Zij moeten kennis hebben van hun eigen casusconceptualisatie, hun eigen modien ontstaansgeschiedenis. Ze hebben al een individueel traject doorlopen, maar het is nodig om dit ineen groepsbehandeling verder te kunnen verstevigen door te profiteren van het groepsproces of ze hebben na een doorlopen groepsbehandeling nog net wat extra ondersteuning nodig om het behaalde resultaat verder te bestendigen. Kortom; er is al veel ‘gezonds’ aanwezig, maar dit mag nog verder versterkt en uitgebreid worden. Ook is er aandacht voor het omgaan met terugval in oude patronen. Heb je cliënten die kunnen profiteren van deze groepsbehandeling of wil je hierover sparren, neem dan contact met ons op: [email protected] of [email protected]
Start Schemagroep/ Casusconceptualisatie groep Vanwege dat onze wachtlijst helaas af en toe flink oploopt hebben wij de Start schemagroep ontwikkeld. Zodra de wachtlijst weer oploopt en we zien dat velen hiervan waarschijnlijk baat hebben bij groep-schematherapie nodigen we mensen uit hier aan deel te nemen. We hebben onlangs 2 keer een groep gedraaid en de deelnemers gaven terug veel inzicht te hebben gekregen door dit aanbod en het een fijne manier vonden om zo al aan de slag te gaan. Na de groep zullen de therapeuten met iedereen evalueren om te kijken of en hoe verder. Een aantal mensen zal waarschijnlijk voldoende hebben aan deze groep, anderen zullen mogelijk verder gaan met (groep)therapie. Het kan zijn dat er enige/korte tijd tussen het einde van de groep en eventuele doorstart van therapie zit, je komt echter niet weer terug op de wachtlijst.
Affect Fobie Therapie Groep (AFT groep): Gevoelens geven energie en kleur aan ons leven, helpen om de juiste keuzes te maken, dicht bij anderen te zijn en grenzen te stellen als dat nodig is. Gevoelens kunnen ook beangstigend zijn, bijvoorbeeld als we vrezen overweldigd te worden door wat we ervaren, of geleerd hebben dat emoties er niet mogen zijn. Dan kunnen we bang worden voor wat we voelen, en een zogenoemde emotie- of affectfobie ontwikkelen. We trekken ons terug, vervreemden van anderen, durven niet meer kwetsbaar te zijn en missen plezier in ons leven. Doordat we onze gevoelens hebben weggestopt verdwijnt ook onze spontaniteit, en kunnen we last krijgen van spanning, onrust, een moe, somber en uitgeput gevoel en vage lichamelijke klachten. We worden ontevreden over ons werk of onze relaties en durven ons daarin niet te laten gelden. In zulke gevallen is een therapie die focust op de angst voor gevoelens behulpzaam. Affectfobietherapie (AFT) heeft als doel emoties weer toe te laten en te leren hanteren. Daarnaast is AFT erop gericht het vaak negatief gekleurde zelfbeeld en het beeld van de anderen te veranderen. Dit helpt ons om open te staan voor eigen gevoelens en die van anderen.
2024 Doorlopende open groep Donderdagochtend 9.30-11.45 Open groep: op indicatie en evaluatie instroom en uitstroom Therapeuten: Femke Wiersma en Frank Slangen
Autonomiegroep Twijfelen over keuzes, jezelf op de tweede plaats zetten, bang om je mening te geven... is dit herkenbaar voor je? Lees dan verder. Autonomie betekent zelfsturend vermogen; een autonoom iemand is zich bewust van zijn eigen meningen, wensen en behoeften en kan deze op een goede manier kenbaar maken aan anderen. Iemand met autonomieproblemen heeft hier juist moeite mee. Hij of zij is vaak bezig met wat de ander wil en trekt zich dit te veel aan: hierdoor wordt het maken van eigen keuzes (te) moeilijk, als ook het grenzen stellen naar anderen, conflicten aan te gaan, heeft vaak last van schuldgevoelens en kan zich over-verantwoordelijk voelen voor anderen. Hierdoor kunnen allerlei patronen ontstaan die psychische klachten geven zoals angsten en somberheid. In de autonomieversterkende groepstherapie wordt er gewerkt aan het vergroten van je zelfsturing. Je stelt eigen individuele doelen op waar je gedurende de therapie mee aan de slag gaat. De wekelijkse bijeenkomsten staan telkens in het teken van een thema. Enkele thema’s zijn zelfbeeld, omgaan met grenzen, relaties en vriendschappen, emoties en cognities.