Psychologische behandeling
Bureau Focus biedt psychotherapie, psychologische behandeling en coaching. We zijn een kleine praktijk met psychotherapeuten en GZ-psychologen. Je hebt direct persoonlijk contact met ons. We hebben jarenlange ervaring, hechten waarde aan gelijkwaardigheid, zijn betrokken en hebben een no-nonsense houding. We vinden geen tot korte wachtlijsten belangrijk en dat lukt ons tot nu toe goed.
Diagnostiekfase en behandeling:
In 1 tot 4 gesprekken (de diagnostiekfase) onderzoeken we wat er precies aan de hand is. Gesprekken duren doorgaan 45 tot 60 minuten. Afhankelijk van de hulpvraag en uw therapeut.
We kijken naar welke factoren een rol spelen in uw probleem en wat de onderliggende factoren kunnen zijn. We stellen in overleg met u een zorgvuldig behandelplan op met daarin de probleemstelling/ diagnose, de doelen die u wilt bereiken en welke behandelmethoden we gaan inzetten om dit te bereiken. Na 5 gesprekken of eens per 3 tot 6 maanden evalueren we de behandeling.
Behandelmethoden
In onze behandelingen volgen we de multidisciplinaire richtlijnen en gebruiken we wetenschappelijk bewezen, evidence based technieken. We behandelen klachten veelal vanuit het cognitief gedragsmatige referentiekader, waarbij we gebruik maken van EMDR, acceptance en commitment therapy (ACT), schemagerichte therapie, focusing, mindfulness en inquiry based stress reduction (de 4 vragen van Byron Katie). Wij hebben ervaren dat deze therapieën zeer effectief zijn om te komen tot een diepgaand inzicht en blokkades kan doorbreken. Bij het kiezen van de methode kijken we naar je klachten, jouw persoonlijkheidskenmerken en je voorgeschiedenis. We gaan verder dan alleen de klacht bespreken/behandelen omdat we geloven dat de klachten ergens vandaan komen: we kijken ook naar de onderliggende factoren en patronen. Vaak lukt dit niet alleen met praten en zijn er ervaringsgerichte oefeningen of therapie nodig, waarbij het gevoel, de emotie geraakt wordt.
In relatietherapieën maken we gebruik van elementen uit Emotion Focus Therapy (EFT), waarbij de onderlinge interactie en onderliggende emotionele behoeften inzichtelijk gemaakt worden en de hechtingsrelatie versterkt wordt.
Vergoeding zorgverzekeraar
Omdat wij BIG geregistreerde gz-psychologen, klinisch psychologen en psychotherapeuten zijn wordt de behandeling bij Bureau Focus geheel of grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering. Wij voldoen aan alle kwaliteitseisen, onze tarieven zijn conform de nederlandse zorgautoriteit (NZA) (de tarieven zijn het maximale NZA-tarief) en iedereen die bij ons werkt beschikt over een goedgekeurd kwaliteitsstatuut.
Voorwaarden voor vergoeding
* Er is een verwijsbrief nodig van de huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist.
* Er moet een classificatie gesteld kunnen worden volgens de DSM-5 (bv een depressie, angststoornis, persoonlijkheidsstoornis, etc). Wij zullen bij de diagnostiekfase u uiteraard inlichten indien wij vermoeden dat er geen classificatie van toepassing is.
* Een aantal probleemgebieden worden niet meer vergoed vanuit het basispakket, zoals partner-relatieproblemen, aanpassingstoornissen, burn-out.
Wanneer u komt voor behandeling van burn-out maken we een offerte voor coaching die uw werkgever, of uzelf, kan betalen.
Tarieven Partner relatie therapie (PRT) en gezinstherapie (75 minuten) € 156,25
Contractvrij
Wij hebben geen contracten met zorgverzekeraars omdat wij er niet achter staan hoe de zorg op dit moment in Nederland geregeld is. Zorgverzekeraars beperken steeds meer de vrije keus van behandelaar, de geboden behandeling en de behandelduur. Wij zijn van mening dat het aan behandelaar en cliënt is om samen deze keuzes te maken.
De behandeling wordt wel (gedeeltelijk of geheel) vergoed door uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van uw basispakket is de vergoeding tussen de 55 en 100%. Bij een naturapolis (ook wel 'gewoon' de basisverzekering genoemd) is dit doorgaans 50-80%, bij een zuivere restitutie polis (ook wel vrije keuze polis genoemd) is dit doorgaans 100%. Vergoeding komt dus uit het basispakket en niet vanuit eventuele aanvullende verzekeringen. Wij vragen iedereen van te voren na te gaan hoeveel procent hij/ zij vergoed zal krijgen van de rekening zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
De rekening wordt iedere 1 tot 3 maanden opgemaakt, op de rekening staan de consulten (zorgprestaties) van betreffende periode. U bent zelf verantwoordelijk voor deze rekening, deze komt dus op uw naam. U betaald de rekening aan Bureau Focus. U kunt de rekening indienen bij uw zorgverzekeraar en u krijgt dan een gedeelte van het bedrag of het gehele bedrag (zie hierboven; afhankelijk van uw basispakket) terug van uw zorgverzekeraar.
Eigen risico
De zorgverzekeraar telt de zorgprestaties (consulten) die in 2022 plaatsvinden mee in de berekening van het eigen risico voor 2022. De zorgprestaties die in 2023 plaatsvinden, tellen mee in de berekening van het eigen risico voor 2023. Als u in die jaren nog eigen risico moet betalen, brengt de zorgverzekeraar dat in rekening.
Zelf betalen
U kunt er ook voor kiezen zelf de rekening te betalen en niet in te dienen bij de zorgverzekeraar. Er is dan geen verwijzing nodig.
Financieringsmodel vanaf 1-1-2021: zorgprestatiemodel
Vanaf 1-1-2022 wordt er in Nederland gewerkt met het zorgprestatiemodel (ZPM). Een per 1 tot 3 maanden krijgt u de rekening. Op deze rekening staan de consulten en eventuele clientbesprekingen van de betreffende periode. Deze rekening moet binnen 14 dagen worden betaald. U kunt zelf de rekening indienen bij de zorgverzekeraar en u krijgt dan het gehele bedrag of een gedeelte terug van uw zorgverzekeraar (zie contractvrij).
In principe bespreken wij in onze clientbesprekingen elk behandelplan minimaal 1 keer per half jaar, of vaker indien wenselijk, omdat wij geloven dat met verschillende disciplines en verschillende invalshoeken en expertise de behandeling naar een hoger plan getrokken kan worden. Zie hieronder de tarieven tabel. De tarieven zijn het maximale NZA tarief.
Zorvraagtypering
In het zorgprestatiemodel legt uw zorgverlener een zorgvraagtype vast. Het zorgvraagtype geeft informatie over uw zorgvraag. Uw zorgverlener kan die bijvoorbeeld gebruiken bij het opstellen van een behandelplan. Het zorgvraagtype bepaalt niet de prijs van de behandeling. Dat doen de zorgprestaties die u krijgt, afhankelijk van de tijdsduur en discipline van de zorgverlener. Zie tarieven. Het zorgvraagtype vindt u terug op de rekening. Om tot een zorgvraagtype te komen zal in de diagnostiekfase de HONOS+ (een gestandaardiseerde vragenlijst) worden afgenomen.
Zorgvraagtyperingen:
1 Psychische aandoening - lichte problematiek
2 Psychische aandoening - lichte problematiek met grotere zorgvraag 3 Psychische aandoening - matige problematiek
4 Psychische aandoening - ernstige problematiek
5 Psychische aandoening - zeer ernstige problematiek
6 Psychische aandoening - sterk onredelijke overtuiging
7 Psychische aandoening - aanhoudend en/of zeer beperkend
8 Psychische aandoening - zeer risicovol/chaotische problematiek
Tarieven:
Zie bij Volwassenen-vergoedingen en tarieven